
Al in de zwangerschap wordt onder invloed van zwangerschapshormonen klierweefsel gemaakt om na de bevalling geheel tot ontwikkeling te komen en de voedingsstoffen te geven waarop je kindje zich zo optimaal mogelijk kan ontwikkelen.
Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt klierweefsel aangemaakt. Dit klierweefsel kan al vanaf 16 weken zwangerschap moedermelk aanmaken.
Direct na de geboorte is er dan ook voeding voor je kind aanwezig. Deze voeding wordt colostrum genoemd en bestaat voor een groot deel uit antistoffen tegen schadelijke stofjes.
Ook moeders die geen borstvoeding willen geven kunnen hun kindje direct na de geboorte aanleggen voor deze antistoffen. Deze voeding (colostrum) heeft namelijk geen invloed over het op gang komen van de moedermelk.
De eerste paar dagen na de bevalling maakt je lichaam colostrum aan. Colostrum is dik en plakkerig en een paar ml. Is al meer dan genoeg voor een pasgeborene.
Na een paar dagen veranderd de samenstelling en wordt de hoeveelheid voeding snel meer. De moedermelkproductie komt op gang door de verschuiving van hormonen na de geboorte van de placenta. Dit betekent dat bij (nagenoeg) elke moeder de moedermelkproductie omhoog gaat. Tijdens het op gang komen van de borstvoeding kun je last krijgen van stuwing. Dit is een combinatie van bloed voor de aanmaak van de moedermelk, lymfe om stoffen af te voeren en meer melk in de borst.
Door je kindje vaak kleine beetjes te voeden, dus wanneer je kindje wil (vaak à 2-3 uur) kun je extreme stuwing voorkomen en krijgt je kindje zeker geen tekort.
Na een dag of 5 à 6 is je moedermelkfabriek goed op gang en is de stuwing al weer minder. De hoeveelheid moedermelk zal elke dag wat stijgen. Blijf dus voeden op verzoek van je kindje. Door dit te doen zal je de aankomende periode genoeg moedermelk aanmaken voor jouw kindje.
Gemiddeld maakt een moeder aan het eind van het kraambed zo’n 800ml. Per dag moedermelk aan.
Na het kraambed zal de hoeveelheid moedermelk niet zoveel meer veranderen, echter de samenstelling wel. Bij de leeftijd van 6 maanden maakt de gemiddelde moeder zo’n liter moedermelk aan.
Iedere moeder over de hele wereld heeft nagenoeg dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen in haar moedermelk, aangepast aan de leeftijd van het kind. Een tekort aan voedingsstoffen zal dan ook nooit het probleem zijn, behalve bij ernstige ondervoeding van de moeder.
Hoe weet je of je kindje genoeg krijgt?
Je kunt door je goed naar je kindje te kijken en daardoor je kindje te leren kennen zien of je kindje het goed maakt. Meldt je kindje zichzelf voor een voeding, drinkt het goed door en ziet er verzadigd uit na het voeden? De kans dat je kindje genoeg krijgt is dan groot.
Belangrijk hierbij is het aantal plas- en poepluiers vanaf dag 4. Plast en poept je kindje meerdere keren per dag dan krijgt je kindje genoeg voeding binnen.
Na een paar weken kan dit patroon veranderen. Tegen die tijd hebben jullie je kindje goed leren kennen en twijfel je er (hopelijk) niet aan dat je kindje genoeg moedermelk binnen krijgt.
Contact
Heideweg 1b
1132DA Volendam
06 – 26028506
info@borstvoedingwaterland.nl
Kvk 55022162 (Zwangerschapswinkel)
Btw NL002131890B51
NVL 61712
IBCLC L-42996
AGB MM 90100353
AGB BW 90059957
