In deze blog informatie hoe kolven werkt en waarom het zo’n handig hulpmiddel is als je moedermelk wilt blijven geven, ongeacht of het om opstartproblemen gaat, je een middagje wilt winkelen of gaat werken.
Kolven met de hand
Ja, je leest het goed! Jouw handen zijn een natuurlijke kolf die je altijd bij je hebt. Deze techniek staat bekend als de Marmet techniek. Door je duim en wijsvinger op de rand van het tepelhof te plaatsen, naar je ribben te bewegen (borst induwen), iets toe te knijpen en naar voren te halen, kun je melk uit de borst “melken”. Het vergt wat oefening, maar het kan vrij eenvoudig zijn. Probeer het alvast uit onder de douche vanaf 37 weken zwangerschap om het wat makkelijker te maken.wen), iets toe te knijpen en naar voren te halen melk uit de borst “melkt”.
Kolven uitproberen
Als aanstaande jonge ouders is het begrijpelijk dat je wellicht nog niet zeker weet welk type kolf het beste bij jou past. Bij Borstvoeding Waterland is het mogelijk om op afspraak meerdere kolven uit te proberen. Dit geeft je de kans om te ontdekken welke kolf het meest comfortabel en effectief is voor jou.
Onthoud dat het kiezen van de juiste kolf een persoonlijke keuze is en dat het soms wat experimenteren kan vergen voordat je de perfecte match vindt. Geef jezelf de tijd om te wennen aan het kolven en vraag om hulp en advies als dat nodig is. Het uiteindelijke doel is om het kolven zo optimaal mogelijk te maken, zodat je jouw kostbare moedermelk kunt blijven geven aan je baby, waar je ook bent.
Kolven met een handkolf
Een handkolf is een eenvoudig en draagbaar apparaat dat werkt door middel van handmatige bewegingen. Bij elk merk handkolf zit een handvat waarmee je heen en weer kunt bewegen. Deze beweging creëert een drukverschil en stimuleert zo het vrijkomen van moedermelk. Het is belangrijk om hierbij een ritme te vinden dat voor jou comfortabel en effectief is.
Een handige tip bij het kolven met een handkolf is om wat sneller te knijpen om een toeschietreflex op te wekken. Dit is het moment waarop de melk begint te stromen. Vervolgens kun je het tempo vertragen of zelfs even het handvat vasthouden om de melkstroom te bevorderen.
Kolven met een elektrische kolf
Elektrische kolven zijn handig omdat ze automatisch werken en je dus niet handmatig hoeft te pompen. Kolven met een 2-fase systeem, waarbij er een fase is voor het opwekken van de toeschietreflex, zijn in het algemeen effectiever.
Een elektrische kolf met een 2-fase systeem bootst het natuurlijke zuigpatroon van een baby na. In de eerste fase imiteert het de snellere en lichtere zuigbewegingen die de toeschietreflex opwekken. Vervolgens schakelt het over naar de tweede fase met langzamere en diepere zuigbewegingen voor het efficiënt legen van de borst.
Effectief kolven
Soms kan kolven wat oefening vergen, maar wanhoop niet! Hier zijn enkele tips om het kolven effectiever te maken:
- Ontspanning: Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving tijdens het kolven.
- Borstmassage: Stimuleer de doorbloeding door zachtjes je borsten te masseren voordat je begint.
- Borst (voor)verwarmen: Verwarm je borsten voor het kolven om de melkstroom te bevorderen.
- Juiste maat borstschild: Zorg ervoor dat het borstschild op de kolf de juiste maat heeft voor jouw tepels.
- Handen gebruiken: Tijdens het kolven kun je borstcompressie toepassen voor een effectievere toeschietreflex.
- Denk aan je kindje: Het hebben van je kindje dichtbij, bijvoorbeeld door middel van foto’s of video’s, kan helpen bij het opwekken van een toeschietreflex en het stimuleren van de melkstroom.
- Oxytocine neusspray: Als er problemen zijn met de toeschietreflex, kan een oxytocine neusspray soms helpen, maar deze is alleen verkrijgbaar op recept via een verloskundige of huisarts.
Colostrum kolven
In de eerste paar dagen produceert de moeder colostrum, de eerste moedermelk. Het is stroperig en in kleine hoeveelheden (5-7 ml). In deze fase kan het kolven met een kolf soms lastig zijn omdat het colostrum zich kan vastplakken in de kolf. In plaats daarvan kun je proberen te kolven met de hand, waarbij je het colostrum gemakkelijk kunt opvangen op een lepeltje en direct aan je kindje kunt geven. Dit stimuleert de aanmaak van prolactinereceptoren, wat de moedermelkproductie bevordert.
MOEDERMELK kolven (vanaf ongeveer de stuwing)
Na de geboorte van je kindje kun je te maken krijgen met stuwing. Dit is een fase waarin je borsten zich vullen met moedermelk, wat soms kan leiden tot wat ongemak. Door het vocht dat zich achter het tepelhof ophoopt, kan het kolven bemoeilijkt worden. Een handige tip om dit vocht weg te duwen is door met je vingers voorzichtig druk te geven op het tepelhof en deze richting je ribben te duwen.
Sommige moeders merken dat ze tijdens de stuwing beter kunnen kolven met de hand, terwijl anderen juist de voorkeur geven aan een kolf. Dit kan afhangen van je persoonlijke voorkeur en comfort tijdens deze periode.
Wanneer de stuwing afneemt, kiezen de meeste moeders ervoor om te kolven met een kolf, omdat het dan vaak gemakkelijker en comfortabeler is. Onderzoek heeft aangetoond dat dubbelzijdig elektrisch kolven het Prolactine gehalte in je bloed verhoogt tot nagenoeg het gehalte wanneer je je kindje aan de borst voedt. Een hoger Prolactine gehalte bevordert de aanmaak van moedermelk in het kraambed en zorgt er later voor dat je moedermelkproductie in stand blijft.
Kolven kan in het begin wat uitdagend lijken, maar met wat oefening en deze handige tips kun je een efficiënte kolfer worden en genieten van het geven van moedermelk aan je kleintje, zelfs als je even niet bij hen kunt zijn. Blijf ontspannen en geef jezelf de tijd om het onder de knie te krijgen. Veel succes!
Contact
Heideweg 1b 1132DA Volendam
0626028506
info@borstvoedingwaterland.nl
Kvk 55022162 (Zwangerschapswinkel)
Btw NL002131890B51
AGB MM 90100353 | AGB BW 90059957
Momenteel geen afbeeldingen beschikbaar
Volg me!