Benen

Spataderen – kramp – onrustige benen

Symptomen en oorzaken
In de zwangerschap hebben veel vrouwen last van rusteloze benen, kramp, spataderen en oedeem (vochtophoping) in de benen. Door hormoonveranderingen worden vaatwanden slapper en treedt er meer vocht uit de vaten. Door de druk van de baarmoeder stroomt bloed en vocht moeilijker terug vanuit je benen.
Gebrek aan bijvoorbeeld vocht, magnesium en/of ijzer kan voor meer klachten zorgen.

Leefstijl
· Probeer minimaal een half uur per dag te bewegen
· Houdt je benen zoveel mogelijk omhoog (een handdoek/kussen onder je voeteneind)
· Draag geen knellende kleding
· Probeer niet met je benen over elkaar te zitten
· Niet roken
· Eet gezond (incl. melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten voor calcium)

Hulpmiddelen

Venadorongel
De gel stimuleert de doorbloeding van de benen en heeft een verkoelende werking.
Bij lange lange autoreizen, vliegreizen, staand werk en in de zomer kan de gel verlichting geven.

Magnesium
Uit wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat magnesium verlichting geeft bij kramp in de benen in de zwangerschap.

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwit, de overdracht van prikkels in spieren en in zenuwbanen en van belang voor het goed functioneren (strekken en samentrekken) van spieren. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen heeft een belangrijke rol in het metabolisme oftewel enzymreacties. Een tekort aan magnesium komt niet snel voor.  Magnesium zit in cacao en bittere chocolade, schelpdieren, garnalen, sojabonen en noten bevatten meer dan 100 milligram magnesium per 100 gram. Ook groene groenten en ongepelde granen zijn rijk aan magnesium.
Bij meer dan 250 milligram magnesium per dag extra, dus zonder de magnesium in je eten, kunnen darmklachten zoals diarree ontstaan.
Bron – voedingscentrum

Floradix
Bij kramp door (licht) ijzergebrek kan floradix ondersteunend werken. Overleg altijd met je verloskundige en/of arts.

IJzer is een mineraal dat van groot belang is voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en bijdraagt aan een normaal zuurstoftransport in het lichaam. Het speelt een rol bij onze vitaliteit en energie. Omdat het lichaam zelf geen kan ijzer aanmaken, moeten we het dagelijks via de voeding binnenkrijgen. De dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer hangt af van de leeftijd en het geslacht. Vrouwen hebben vaak een hogere behoefte aan ijzer dan mannen. Een verhoogde behoefte aan IJzer kunnen vrouwen hebben in hun menstruatieperiode, tijdens de zwangerschap, kraamtijd en de periode van borstvoeding.

Massages
Bij rusteloze benen, kramp en oedeem vermindert massage de klachten doordat de doorbloeding verbeterd. Er bestaat ook een speciale spatadermassage. www.spatadertherapie.com
In de regio Waterland: www.debuitenpraktijk.nl

Steunkousen
Deze kunnen voorkomen dat spataderen verergeren en klachten verminderen. Liefst op maat aangemeten. Dit is een goede optie indien je staand werk verricht.

Curanol tabletten
Voor het behoud van sterke vaatwanden van binnenuit. Kan helpen bij het behouden van de elasticiteit van de bloedvaten en de conditie hiervan. Voor cosmetische verzorging van ontsierende adertjes en/of spataderen. Op de praktijk goede ervaringen met spataderen die voorkomen op de schaamlippen.

Natuurgeneeswijzen ondersteunen je lichaam en geest en zijn volledig veilig in de zwangerschap.
Voetreflex: www.vnrt.nlwww.nvvt.net
Homeopathiewww.kvhn.nlwww.nvkh.nl
Acupunctuur : www.acupunctuur.nlwww.acupunctuur.com

Geen producten gevonden die aan uw selectie voldoen.