Wondverzorging

Inscheuren of inknippen bij de bevalling voorkomen?
Gezond en soepel weefsel rekt makkelijker mee met de bevalling. Dit kan je bevorderen door gezond te leven, te ontspannen tijdens de bevalling en eventueel tijdens de zwangerschap je perineum te masseren met bijv. Perineum massageolie van Weleda.

Hechtingen na de bevalling?
Na een paar dagen worden de (meeste) hechtingen verwijderd, hun werk is dan al gedaan. Dit voelt over het algemeen namelijk een stuk prettiger. Hechtingen wat dieper onder de huid komen soms later naar de oppervlakte. Mocht dit het geval zijn en zie je na een paar dagen nog een draadje zitten, vraag dan aan je verloskundige of gynaecoloog of zij/hij ze kan verwijderen.

Hygiëne
· Het wondgebied goed schoonhouden door na de toiletgang te spoelen met lauw water, eventueel gemengd met Aryana-tinctuur.
· Gebruik na iedere toiletgang schone (kraam)verbanden.
· Als je wond iets geïrriteerd is, is het aan te raden een badje te nemen met biotex of sterke kamillethee en/of aryana tinctuur te gebruiken.

Rust
Genezing van je lichaam kost heel veel energie!
Neem dus veel rust en eet gezond. Vitamine en mineralen verbruik je meer als je stress (pijn) hebt. Zorg dat je weerstand niet te laag wordt, dat verhoogt de kans op infecties.
Gebruik eventueel een voedingssupplement.

Let op: teveel inname van suiker kan Candida (vaginale schimmel) bevorderen, wat de wondgenezing vertraagt.

Drogen
Met blote billen op bed zodat de wond kan drogen.

Hulpmiddelen

Aryana tinctuur
Een zeer effectieve kruidentinctuur die verkoelling geeft, desinfecteert, de heling bevorderd en soepelere littekens geeft. Het mag op alle wondjes en huidirritaties gedruppeld worden. Je kunt ook een paar x per dag een gaasje doordrenken en tegen de wond aan laten zitten.

Arnica
Een erg beurse plek of een pijnlijk stuitje geneest vaak sneller als je Arnica inneemt.